בינה מלאכותית בבית הספר? – מחשבים מסלול מחדש

מערכה ראשונה – (כיתה ו – בית ספר אי שם – 2022)

המורה דגנית: ילדות וילדים, אני מבקשת שתכינו עבודה על המהפכה התעשייתית. העבודה צריכה להיות בת שני עמודים.

יוחז הולך הביתה, שפוף. הוא כבר יודע מה הולך לקרות, אמא תשאל איך היה בבית הספר, אם יש שיעורי בית ושלא יעיז לחשוב על ללכת לקניון עם יועז לפני שהוא עושה את העבודה בהיסטוריה. הוא רואה את עצמו יושב ומחפש בגוגל, מצופה לקורא אין ספור טקסטים, משועמם עד מוות, עושה כל מה שהוא יכול כדי לדחות את כתיבת העבודה ואז, כשאין ברירה הוא מעתיק כמה קטעים מפה ומשם ומקווה שהמורה לא תקרא ותיתן ציון לפני משקל…

יוחז מגיע הביתה, האוכל מוכן על השולחן, יוחז מתיישב ומתחיל לאכול.

אמא: איך היה בבית הספר?

יוחז: בסדר

אמא: יש שיעורי בית?

יוחז: כן, יש עבודה על המהפכה התעשייתית בהיסטוריה,

אמא: שלא תעז, אפילו, לחשוב על ללכת לקניון עם יועז לפני שאתה גומר להכין אותה.

יוחז (בפנים מכורכמות): אני יודע.

יוחז עושה את העבודה כמתואר למעלה, המורה קוראת את העבודה, נותנת ליועז 60 כי היא מבינה שלא התאמץ מידי להבין מה הוא מעתיק מגוגל ומבקשת את חתימת ההורים, יוחז מזייף את חתימתה של אמא – ובא לציון גואל.

מערכה שניה – (כיתה ו – בית ספר אי שם – 2023)

המורה דגנית: ילדות וילדים, אני מבקשת שתכינו עבודה על המהפכה התעשייתית. העבודה צריכה להיות בת שני עמודים.

הדיאלוג עם אמא דומה לזה שבמערכה הראשונה, לילד קוראים הפעם יושל.

יושל פותח את המחשב, נכנס ל-chatGPT  ומבקש שיכתוב לו עבודה ברמה של כיתה ו' בת שני עמודים על המהפכה התעשייתית.

יושל הולך עם יוחל לקניון.

למחרת, המורה אוספת את העבודות. העבודה של יושל נראית לה מושקעת מדי, היא מפעילה תוכנה לאיתור העתקות ומגלה שזוהי עבודה שנכתבה ע"י chatPGT, היא נותנת ליושל 0 ומזמינה את הוריו לפגישה – זוהי עבירה חמורה – לא רק בענייני למידה, אלא בעיקר בענייני מוסר…

מערכה שלישית –  (כיתה ו – בית ספר אי שם – 2024)

המורה דגנית: ילדות וילדים, אני מבקשת שתראיינו את chatGPT על המהפכה התעשייתית. בראיון צריכות להיות 10 שאלות לפחות. אנא השתמשו בכל מה שלמדנו על תהליך הראיון. לסיום, בקשו מ-chatGPT להכין עבורכם מצגת ובה 10 שקפים, כל שקף יכיל את השאלה ואת תמצית התשובה.

הדיאלוג עם אמא דומה לזה שבמערכה הראשונה או השניה, לילד קוראים הפעם יבחד.

יבחד גומר לאכול, פותח את המחשב, נכנס ל-chatGPT ושואל שאלה: מה אתה יכול לספר לי על המהפכה התעשייתית?

chatGPT עונה.

יבחד: קורא את התשובה – אין לו ברירה, הוא צריך לנסח את השאלה הבאה: מה זה בכלל מהפכה?

chatGPT עונה.

יבחד: קורא את התשובה – אין לו ברירה, הוא צריך לנסח את השאלות הבאות: מה היו הגורמים שהביאו למהפכה? מה היה אז בעולם? מי התחיל? מה היו ההשלכות? האם המהפכה הצליחה? האם קרו דברים טובים בכלכלה? בחברה? בחינוך? האם מה שקורה היום בתנועת המחאה בישראל דומה למה שקרה אז? 

יבחד מרותק לראיון, שכח אפילו שקבע עם יבחג ללכת לקניון.

המורה מבקשת מיבחד להעריך את מה שלמד, את עוצמת העניין שגילה בתהליך, להציג את המצגת בפני הכיתה ולהציג את התרשמותו מהעניין שחבריו לכיתה הראו בעת הצגת המצגת במדדים התנהגותיים – שפת גוף, הפרעות, עיסוקים אחרים, התפתחות דיון לאחר המצגת וכד'.

בשורה התחתונה:

אין לך תקופה בהיסטוריה שהציבה בפני עולם החינוך מראה בוטה יותר, ובה הצורך לחשב את דרכה מחדש. העולם כמו שאנחנו מכירים אותו משתנה, טכנולוגיות מתקדמות מחליפות כלים אנושיים ומציגים סוגים אחרים של מציאות: אינטליגנציה מלאכותית, מציאות מדומה, מציאות רבודה ועוד.

ילדים רבים היום, נוהרים לצלילי חלילו של החלילן מהמלין, נשאבים אל תוך המסכים ומאבדים את זהותם.

עולמו של החלילן הוא עולם שבו מיומנויות חיים משתנות, הקשר עם אנשים הופך לרדוד, מציאות הופכת למנוכרת, העולם הופך אחר…

ראו מה קרה לקודאק (לפי chat.GPT):

קודאק הייתה חברה שהייתה בעבר בחוד החנית של תעשיית הצילום, במיוחד עם הדומיננטיות שלה בשוק הקולנוע. עם זאת, עם הופעת הצילום הדיגיטלי, החברה התקשתה לעמוד בקצב ובסופו של דבר הגישה בקשה לפשיטת רגל בשנת 2012. את נפילתה של קודאק ניתן לייחס למספר גורמים, ביניהם תגובתה האיטית למהפכה הדיגיטלית, הסתמכות היתר שלה על פילם וחוסר יכולתה להסתגל להעדפות הצרכנים המשתנות. ככל שהמצלמות הדיגיטליות הפכו פופולריות יותר, קודאק לא מיהרה לאמץ את הטכנולוגיה החדשה והמשיכה להתמקד במוצרי הפילם שלה. בנוסף, קודאק לא מיהרה לפתח מצלמה דיגיטלית שתוכל להתחרות במצלמות כמו סוני וקנון. החברה אכן שחררה בסופו של דבר מצלמות דיגיטליות משלה, אך בשלב זה כבר היה מאוחר מדי, שכן חברות אחרות כבר ביססו את עצמן בשוק. לבסוף, קודאק גם לא הכירה בחשיבות הגוברת של מדיה חברתית ושיתוף דיגיטלי. עם עלייתן של פלטפורמות כמו פייסבוק ואינסטגרם, הצרכנים כבר לא היו זקוקים להדפסים פיזיים של התמונות שלהם, מה שהיה חלק מרכזי במודל העסקי של קודאק. בסך הכל, כישלונה של קודאק להסתגל למהפכה הדיגיטלית הוביל בסופו של דבר לנפילתה, ומשמש כסיפור אזהרה לחברות בכל תעשייה שממהרת לאמץ את השינוי.

אין ספק שבית הספר עומד היום בפני מהפכה, כל מה שאנחנו יודעים על חינוך ולמידה משתנה. כאן יש לנו (למי שעוסק בחינוך ולמידה), תפקיד משמעותי מאין כמוהו – לפתח מודלים שינצלו את ההתפתחויות החדשות האלה לשינוי מעמיק, למשל – טיפוח מיומנויות לחקר והצגת ממצאים וטענות באופן מושכל ונסמך על מקורות מהימנים. כתיבת עבודות, הרי כבר לא תהיה רלוונטית – הילדים יבקשו מהצ'אט לכתוב להם עבודה בכל נושא, רמה, או מיקוד… אווווו… מה יהיה?! הם ירמו?! – תלוי בנו. אם נבקש "עבודות", נמצא את עצמנו מפעילים כלים לאיתור העתקות וכאלה, האם לשם אנחנו מכוונים? להגברת הניכור ואי האמון בינינו לבינם? במקום לבקש "עבודות", בוא נבקש מהילדים להציג עמדות תוך הצגת שיח עם הצ'אט. ניסוח השאלות יהיה עבורם אתגר שיחייב מחשבה, הקשבה ועיבוד התשובות לניסוח השאלה הבאה. משהו כמו רוני קובן שראיין את חתן פרס נובל לכימיה פרופ' דן שכטמן ופתאום הבנתי מה הוא גילה. מעבר למיומנויות הדיון שסוג כזה של פעילות שהצ'אט יעודד, יש פה גם סוג אחר של "ראש"… וזוהי רק דוגמה פשוטה. אני מרגיש שהשמיים הם הגבול, מרגיש שכל מה שאני יודע על חינוך ולמידה מחייב תכנון מסלול מחדש.

שאלתי את chatGPT כיצד תשפיע הבינה המלאכותית על החינוך בעתיד הקרוב?

הנה התשובה:

בינה מלאכותית (AI) כבר מתחילה להשפיע על החינוך, והשפעה זו צפויה לגדול בעתיד הקרוב. הנה כמה דרכים שבהן בינה מלאכותית עשויה להשפיע על החינוך:

  1. למידה מותאמת אישית: בינה מלאכותית יכולה לנתח נתונים על היסטוריית הלמידה, ההתקדמות וההעדפות של התלמידים כדי ליצור תוכניות למידה מותאמות אישית ולהמליץ על חומרי למידה המתאימים ביותר לצרכים האישיים שלהם.
  2. דירוג אוטומטי: אלגוריתמים של בינה מלאכותית יכולים לנתח את עבודת התלמידים ולספק משוב אוטומטי, מה שמאפשר למורים להקדיש זמן רב יותר להוראה ולתכנון שיעורים.
  3. חונכות חכמה: ניתן להשתמש בבינה מלאכותית כדי ליצור מערכות חונכות חכמות שיכולות להתאים את עצמן לסגנון ולקצב הלמידה של התלמיד ולספק משוב והדרכה מותאמים אישית.
  4. ניתוח למידה: ניתן להשתמש בבינה מלאכותית כדי לנתח מערכי נתונים גדולים כדי לזהות דפוסים ותובנות שיכולים לבסס החלטות הוראה, כגון אילו שיטות הוראה הן היעילות ביותר או אילו תלמידים עשויים להזדקק לתמיכה נוספת.
  5. עוזרי למידה וירטואליים: עוזרים וירטואליים המבוססים על בינה מלאכותית יכולים לספק לתלמידים תמיכה לפי דרישה, לענות על שאלות ולספק הדרכה במגוון נושאים.

באופן כללי, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לשנות את החינוך על ידי שיפור היעילות והאפקטיביות של הוראה ולמידה, ועל ידי מתן חוויות למידה מותאמות אישית ומסתגלות. עם זאת, חשוב לציין כי בינה מלאכותית אינה תחליף למורים אנושיים וכי תפקידם של המחנכים ימשיך להיות חיוני ביצירת חוויות למידה משמעותיות עבור התלמידים.

נראה שאפילו chatGPT, לא מבין את הפוטנציאל המשמעותי ביותר של בינה מלאכותית על בית הספר – גם הוא (היא?), עדיין שבוי/ה בעניין של הוראה ולמידה. אני מאמין שיש כאן הזדמנות משמעותית הרבה יותר – שימוש נבון בינה מלאכותית יפתח אצל ילדים את מיומנות ההקשבה.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • דב קיפרמן  ביום 29 במרץ 2023 בשעה 9:20 am

    חנן שלום
    קראתי בשקיקה את מאמרך
    גם אותי כאיש חינוך מעסיקה הבינה המלאכותית והאתגרים שמציבה למורים
    אני משתדל לקרוא כל מאמר בנושא בינה מלאכותית וחינוך וכיצד משלבים.

    בעקבות התייחסותך במאמר : “באופן כללי, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לשנות את החינוך על ידי שיפור היעילות והאפקטיביות של הוראה ולמידה, ועל ידי מתן חוויות למידה מותאמות אישית ומסתגלות.” עשיתי ניסיון ופתחתי במסע “במסלול לחשיבה מחדש ”
    התייחסתי ל מערכה שלישית – (כיתה ו – בית ספר אי שם – 2024)
    אם כבר, בוא נלך עד הסוף …. כלומר ,
    במקום הצעתך למורה דגנית :
    המורה דגנית: ילדות וילדים, אני מבקשת שתראיינו את chatGPT על המהפכה התעשייתית. בראיון צריכות להיות 10 שאלות לפחות. אנא השתמשו בכל מה שלמדנו על תהליך הראיון. לסיום, בקשו מ-chatGPT להכין עבורכם מצגת ובה 10 שקפים, כל שקף יכיל את השאלה ואת תמצית התשובה.

    אני פניתי לבינה המלכותית וביקשתי :
    תכין לי 10 שאלות פתוחות על המהפיכה התעשייתית ?
    וקיבלתי 10 תשובות
    לאחר מכן ביקשתי :
    תכין לי תשובות לשאלות
    ושוב קיבלתי

    לאחר מכן ביקשתי מהבינה המלאכותית להכין לי מצגת
    וקיבלתי [לדוגמא] :

    הנה הטקסט לשקופית המצגת בשאלה הראשונה, יחד עם תמונה הקשורה למהפכה התעשייתית:
    **שאלה 1: מהם הגורמים העיקריים שהובילו למהפכה התעשייתית?**
    המהפכה התעשייתית הייתה תקופה של תיעוש מהיר שהתרחשה באירופה ובצפון אמריקה במהלך המאות ה-18 וה-19. היו כמה גורמים שתרמו למהפכה התעשייתית, כולל:
    – התקדמות טכנולוגית, כגון פיתוח מכונות וכלים חדשים
    – זמינות משאבי טבע, כגון פחם וברזל
    – צמיחת המסחר והמסחר, בהקלה על הרחבת תשתיות התחבורה
    – הופעתה של כלכלה קפיטליסטית שעודדה חדשנות והשקעות
    https://cdn.britannica.com/54/193154-050-526314C2/Industrial-Revolution.jpg)

    המשכתי “לחפור” , וביקשתי : :

    אפשר דוגמא ספציפית של מכונות וכלים חדשים

    וקיבלתי :
    בְּהֶחלֵט! הנה הטקסט לשקופית של מצגת על ההתקדמות הטכנולוגית שאפשרה את המהפכה התעשייתית, יחד עם תמונה של ג’ני מסתובבת:
    **התקדמות טכנולוגית: מכונות וכלים חדשים**
    אחת ההתקדמות הטכנולוגית המרכזית שאפשרה את המהפכה התעשייתית הייתה פיתוח של מכונות וכלים חדשים. לדוגמה:
    – הג’ני המסתובב, שהומצא על ידי ג’יימס הארגריבס ב-1764, אפשר לעובדי טקסטיל לייצר חוטים מרובים בבת אחת, מה שהגדיל את הפרודוקטיביות והיעילות.
    – נול הכוח, שהומצא על ידי אדמונד קרטרייט ב-1785, הפך את תהליך אריגת הבד לאוטומטי וחולל מהפכה נוספת בתעשיית הטקסטיל.
    – מנוע הקיטור, שפותח על ידי ג’יימס וואט בסוף המאה ה-18, סיפק מקור כוח חדש שיכול לשמש להנעת מכונות במפעלים ולהובלת סחורות ואנשים למרחקים ארוכים.

    בשלב זה פניתי לגוגל לחיפוש תמונות רלוונטיות למהפיכה התעשייתי וקיבלתי “ים ” של תמונות
    ואפילו “דייקתי” ומצאתי תמונות [דרך אגב , גם מצגות וסרטונים] וחיפשתי תמונה של אחת המכונות שצויינה על ידי הבינה המלאכותית [הג’ני המסתובב] כדי לשלב בטקסט של המצגת המתייחסת לשאלה מספר אחת [שקיבלתי מהבינה המלאכותית]

    לסיכום…רציתי לשתף אותך במסע בחווית הלמידה שלי
    ולחזור לציטטה :
    “באופן כללי, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לשנות את החינוך על ידי שיפור היעילות והאפקטיביות של הוראה ולמידה, ועל ידי מתן חוויות למידה מותאמות אישית ומסתגלות.”

    לא ממש הרגשתי במסע זה , איזשהי חוויה קוגנטיבית מעבר ל”עבודה פקידותית”.

    ולמעשה הכנתי [ אני הכנתי ?]מצגת מבלי לההתמודד כלל !

    ועדיין מאמין שזוהי אכן מהפיכה בלמידה והוראה [ומוכן להסתפק גם ברפורמה ] ויש למצוא את הדרך …

    הערה אחרונה :
    בסיום הכתבה אתה מציין :
    “נראה שאפילו chatGPT, לא מבין את הפוטנציאל המשמעותי ביותר של בינה מלאכותית על בית הספר – גם הוא (היא?), עדיין שבוי/ה בעניין של הוראה ולמידה. אני מאמין שיש כאן הזדמנות משמעותית הרבה יותר – שימוש נבון בינה מלאכותית יפתח אצל ילדים את מיומנות ההקשבה”
    אשמח אם אתה יכול לפרט בנושא “מיומנות ההקשבה”

    דב קיפרמן [מורה ומחנך בגימלאות]
    .

    • חנן יניב  ביום 29 במרץ 2023 בשעה 8:33 am

      דב, במקרה, המאמר הבא, מאתמול, שפרסמתי בבלוג הוא בדיוק על זה. חוץ מזה, הכוונה השיטת הראיון היא שהילד ינסח את השאלות ו"יראיין" את הבוט. אז הוא מחוייב להקשיב לתשובות בכדי לנסח את השאלה הבאה. שם גם מודגש הערך של "רוצה לדעת יותר" ולא "צריך". אני עובד עכשיו על סדנה ללימוד עצמי של אמנות הראיון.

      • דב  ביום 29 במרץ 2023 בשעה 5:24 pm

        חנן
        משאני מנסה להגיד לך שגם אם המורה מבקש מהתלמיד שינסח את השאלות ו"יראיין" את הבוט , עדיין התלמיד יכול לבקש מהבוט שינסח [על המהפיכה התעשייתית] במקומו שאלות במקום התלמיד יעשה זאת ,ולמעשה התלמיד לא הפעיל שום חשיבה.
        אני מחפש דוגמא/פעילות שהתלמיד נדרש לעשות / לחשוב שהבוט לא יכול לעשות

      • חנן יניב  ביום 29 במרץ 2023 בשעה 5:34 pm

        דב, העניין הוא הסינכרון בין השאלות לתשובות. בכדי שהתלמיד יבקש מהבוט לעשות את כל העבודה, הוא צריך לשאול שאלה, לקבל תשובה מהבוט, לקרוא את התשובה ולבקש מהבוט לנסח את השאלה הבאה, כך שגם אז התלמיד צריך לקרוא את התשובה, לבחור במה להתמקד ולנסח לבוט פרומפט לשאלה הבאה. הרבה יותר עבודה מאשר פשוט לראיין את הבוט.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: