בינה מלאכותית, מיומנויות חשיבה ומפות חשיבה – השילוש הקדוש

את המפה הזאת יצר chatGPT. המאמר הזה נועד להסביר למה ואיך.

ליהיא, חברתי (ד"ר,ליהיא תלם) הזכירה לי שיש אנשים שמפות מושגיות מבלבלות אותם ומרתיעות אותם. אז אנא, אם זה לא זורם לכם, אל תגבירו תיסכול. עזבו, יש דברים יותר חשובים בלמידה.

קצת רקע

לפני שנים רבות, כשעוד עבדתי על הדוקטורט באוניברסיטה של מישיגן באן-ארבור, בניתי פרוטוטיפ של כלי בשם KnoW – Knowledge Workstation, לימים, הקמתי חברה בשם "יוריקה" (היום יש חברה אחרת בשם זה, שעושה את יוריקה -וורלד, אבל זו לא אותה חברה), ופיתחנו את המוצר על מקינטוש (שי אגסי, שהיה אז שותף, תיכנת) והתחלנו הרצות ניסיון. לימים, חברה בשם "סביבות", בראשותו של ד"ר גידי עמית, הסבה את KnoW לסביבת חלונות והחלה את שיווק המוצר. להלן דפי המוצר בקטלוג של חברת "סביבות" – 1991-2 בערך.

מאז 1985, שאז הבנתי את המשמעות של מפה מושגית ככלי חשיבה, אין משימה שניצבה או ניצבת בפני שאיננה מתחילה בסיעור מוחות שלי עם עצמי תוך שימוש במפה מושגית, שהרי הקשרים בין המונחים, חשובים לפעמים יותר מהמונחים עצמם. KnoW, למרות הפוטנציאל שלו (היה לנו כבר גרנט מאושר של קרן בירד לפיתוח משותף עם חברת Next של סטיב ג'ובס שרצה לשלב את KnoW במחשב החדש שפיתח לאקדמיה, אבל Next התפרקה ביום החתימה וג'ובס חזר ל-Apple), הקדים את זמנו ובסופו של דבר אפילו לא הגיע להסבה לאינטרנט.

המפה המושגית מוזכרת בבלוג לא פעם בהקשרים שונים, כשהחשוב מביניהם הוא סיוע למיפוי חשיבה אינדוקטיבית (מן הפרט אל הכלל) והמשמעות של חשיבה כזאת בלמידה לקראת "העברה" שמשרתת אותי במחקרי בנושא "חשיבה גמישה". להלן קישורים למאמר רלוונטי בבלוג (למי שרוצה לדעת יותר).

מפה מושגית – כלי לתקשורת מידע בעולם של למידה היברידית.

כבר אז, ב-1986, חלמתי על מפה שיכולה לנתח טקסט ולבנות את עצמה, היום, הבנתי שזה אפשרי.

רואים את המפה איתה פתחתי? זוהי מפה שחוללה (נשמע לא טוב, נכון? – מפה שחולל chatGPT). זוהי התוצאה של הפרומפט הבא:

Write opml file for a mind map of softskills in hebrew and english

הערה: הסיבה שביקשתי עברית ואנגלית היא כי כשביקשתי רק עברית התוצאה לא הופיעה על המפה בשלב הבא – אז, בינתיים: עברית ואנגלית – אולי נלמד גם קצת אנגלית בדרך…

הנה התוצאה:

את הקובץ הזה מעתיקים מ-chatGPT לעורך טקטס (אני משתמש ב-NotePad של חלונות) ושומרים כ-OPML – במקרה שלי שמרתי

bot-map-softskills.opml. חשוב כמובן לזכור איפה שמרתם את הקובץ.

כלי המיפוי שמעלה קבצי OPML בו אני משתמש למטרה זו הוא XMIND – בכתובת https://www.xmind.net שם פותחים קובץ מפה ומייבאים (import)

מתוך חלון הברירה שיפתח:

יש לבחור OPML ו-Next ולהמשיך לטעינה כמפה חדשה.

לסיכום:

מניסיוני רב השנים כמורה, חושב ויוצר, אני יודע כמה המפה המושגית או מפת החשיבה הן כלים מעצימים עבורי. אני מקווה שתאספו לכם את הכלים האלה, שילובם עם בוט AI יתן בידיכם ובידי תלמידיכם עצמה בלי מוגבלת.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: