היום, יותר מתמיד, חובה עלינו לקחת בחשבון שעבודת צוות יכולה להתקיים גם מרחוק, כאשר כל אחד מחברי הצוות ספון לו בביתו, מאחורי לוח המקשים ולפניו מצלמת רשת וראשים של חברי הצוות על המסך.
רבות נכתב ונאמר על יתרונות וחסרונות למידה מרחוק, אבל אין לי ספק שנמשיך ללמוד גם מרחוק, ונמשיך לעבוד על פרויקטים צוותיים מרחוק, ונמשיך להיפגש וירטואלית, גם בתום אימת הקורונה.
למה? כי זה הגיוני.
ואז… ניצבים בפנינו אתגרים חדשים.
אני שותף ללא מעט צוותים שמנסים ליצור לעצמם תובנות, מתווים ודרכי פעולה בעבודתם על תהליכי שינוי.
כולנו עסוקים בניסיון לדייק מונחים, לנסח הגדרות שנסכים עליהן, לרדת לעומקם של רעיונות או תפישות, להבין למה חברינו (ולפעמים אנחנו) מתכוונים.
לא שלא עסקנו בזה בעבר, אבל הזימזומים למינהם מצמצמים את רוחב הפס של התקשורת בינינו. פחות סוגים של אינטראקציה. שפת גוף מוגבלת לשפת פנים, שיחה ב"גובה העיניים" היא בעצם "בגובה המצלמה", לא תמיד ברור שמי שמולינו אומנם איתנו (אולי הם עסוקים בעיסוקים אחרים), מימד הזמן מקבל משמעויות אחרות…
כתבתי כבר על כלי תקשורת, על "קציר הידע" ועל שימוש בטכנולוגיות להעצמת תהליכים פדגוגיים בסביבות שיתופיות כאלה.
הפעם אני מתמקד בהרגל שסיגלתי לעצמי לאחרונה שיש בו לעזור לצוותים וקהילות לנסח שפה משותפת במסעם להתוות תובנה של תחום חדש, אתגרים חדשים, דרכי פעולה של שינוי.
האתגר: יצירת שפה צוותית וקהילתית משותפת תוך למידה משותפת של תחום חדש או תחום העובר שינוי מהותי.
הבעיה: מונחים מעורפלים, אינם מובנים עד הסוף, מוטים ע"י תפישות עולם שונות (במיוחד בחינוך), תיעוד מוגבל (וליניארי) של תהליכים צוותיים בניסיון לגבש תוצר משותף, ערוצי תקשורת מוגבלים…
הצעה לשיפור: שימוש באגרון מונחים שיתופי כאמצעי לתיעוד התהוות התובנות הצוותיות ויצירת שפה משותפת, שימוש במפה מושגית ככלי להצגת המורכבות שבידע הנוצר וזיקות בין מונחים.
איך עושים את זה?
אז כתבתי כבר על שימוש במפה מושגית ככלי לתקשורת מקרוב ומרחוק: מפה מושגית – כלי לתקשורת מידע בעולם של למידה היברידית
כתבתי גם על "קציר הידע": כיתות "מוטות עתיד" ומה אפשר לעשות בהן: תקשורת ממוקדת אחריות לתוכן
התרומה המקווה של מאמר זה היא במיזוג בין הרצאות מבוא ודיונים קבוצתיים לבין אגרון מונחים שהולך ונוצר במקביל ומשמש במה משותפת, א-סינכרונית, לכיול ודיוק ההבנות ההדדיות ולצידן ניסוח ברור של הבנות במחלוקת. אני מציע, בעצם שימוש בכלי שיתופי באופן שוטף כבסיס להבניית ידע משותף.
דוגמה:
לאחרונה העברתי סדרה של תשע הרצאות בנות חצי שעה, מוקלטת בוידאו, בנושאים הקשורים ללמידה היברידית. זהו תחום מתפתח שקיבל תנופה רצינית עם פרוץ המגיפה והמעבר מלמידה בנוכחות משותפת ללמידה מרחוק.
זוהי סדרה המערבת מונחים שונים, חלקם בשימוש מחודש, חלקם בניעור האבק וריח הנפטלין מהם, אך בכל מקרה, זוהי סדרה שיועדה ל"מטיבי לכת".
להלן קישור לריענון:
טבלת ריכוז הקלטות הסדרה "למידה היברידית לעומק ולרוחב"
הבנתי שאם אני מצפה שמצפיה ליניארית בארבע וחצי שעות של הרצאות, כולן מסביב לנושאים מתהווים ומתחדשים תתגבש תובנה אצל הצופים, אני חייב לצייד אותם בכלים נוספים להבנת אופן השימוש שלי במונחים שונים.
אז בניתי את המפה הזאת:

את המפה הכנתי באמצעות כלי מיפוי בו אני משתמש שנים רבות בשם – CMAP, שניתן להורידו חינמית מהאתר הזה: https://cmap/ihmc.us
המפה, היא, למעשה, כלי התיעוד הא-סינכרוני בו אני מציע להשתמש לתיעוד התפתחות התובנות הקבוצתיות בהגדרת המונחים מנקודות מבט שונות עד להסכמה אם יש, או אבחנה בין צורות שימוש שונות. המונח "למידה משמעותית" יכול לקבל הגדרות שונות, וכולן תופענה במפה, אבל אצטרך להצביע על ההגדרה שבחרתי כשאשתמש בה בדיונים או מצגות.
על כל מונח במפה ישנם שני אייקונים – האחד הוא ביאור המונח במפה שמציג את המונח לפני העברתו למפה האינטראקטיבית, והשני הוא אייקון של תוכנה בשם "ThingLink" בה אני משתמש בכדי להציג את המפה ברשות הרבים – אז אי אפשר לערוך אותה או להוסיף לה ביאורים, אבל כל אחד ששומע את ההרצאות שבסדרה ורוצה לראות כיצד אני משתמש במונחים יכול לראות או לשמוע (המפה גם מונגשת לאנשים בעלי מוגבלויות ראייה).
להלן הקישור למפה האינטראקטיבית:
אגרון מושגים לסדרת הוידאו – למידה היברידית
לאור המשובים שקיבלתי על שימוש במפה, הרי אני מבטיח לעצמי להשתמש בכלי הזה בכל הרצאה או דיון לשם תיעוד דינמי של המונחים בהם נשתמש.