אין לך מילה שאתה שומע יותר במבוכי מערכת החינוך מן המילה "חדשנות" (טוב, אולי "יזמות" מתחרה ראויה). מאמר זה בא לנסות ולהבחין בין חדשנות כמטרה לבין חדשנות כאמצעי, ואם אמצעי אזי לאיזו מטרה.
פעם דיברנו על המחשב בחינוך. חשבנו שהכנסת המחשב לסביבת הלמידה היא מטרה ראויה. היו מאיתנו שראו את הכנסת המחשב לחינוך כסוס טרויאני. קיווינו שהמחשב יניע אנשים לחשוב פדגוגיה אחרת (אני בתמימותי מאמין שאכן צריכה להיות פדגוגיה אחרת – חלק נכבד של הבלוג הזה "חינוך אחר" עוסק במשמעות הפדגוגית של טכנולוגיה לשירות הלומד.
אבל שהשאלות ששאלנו אז, ולצערי רבים מאיתנו שואלים עוד היום מבוססות על המבנה הקלאסי של בית הספר, אותו בית ספר שנועד להזין למוחתיהם של ילדינו תכנים מתוך תכנית הלימודים.
העולם טופח על פרצופה של הגישה המסורתית הזאת במציאות שהופכת אותה לחסרת רלוונטיות לחלוטין. מתוך שכך, מתחילה תנועה של ספק, של חיפוש, של תקווה -עגל הזהב מחפש לעצמו תחליף.
התחליף העדכני לעגל הזהב של שינוי מערכת החינוך, הוא "חדשנות".
ניסיתי להבין מה אנשים חושבים על חדשנות, כיצד הם תופשים את המונח הזה, כיצד הם קושרים אותו לחינוך…
פרסמתי בפייסבוק את השאלה הבאה:
בתוך מספר שעות הצטברו 73 תגובות מרתקות, להלן הקישור בפייסבוק:
ניסיתי למפות את התשובות ולחלק אותן לקבוצות. בניתי מפה מושגית והתחלתי לגזור ולהדביק. יצא משהו כזה:
וזה רק חלק קטן של התגובות.
בכל מקרה חילקתי את התגובות ל-4 קבוצות עיקריות:
- הגדרות
- תוצרים אפשריים
- הדרך
- ואפילו דיון בשאלה אם יש כזה דבר…
לפיכך הגדרתי לעצמי הגדרה חדשה:
חדשנות היא הדרך להרחבת מנעד האלטרנטיבות לפתרון בעיה קיימת או להשגת מטרה נשאפת.
חדשנות, אם כך, איננה המטרה, היא אמצעי. חדשנות היא הלך הרוח שמחפש אלטרנטיבות גם בתחומים שאינם מקור הבעיה או המטרה.
אם כך, יש משמעות לקשר עם יצירתיות, עם חשיבה מחוץ לקופסה, עם יוזמה.
אני רוצה להודות למי שתרם, אני חושב שמגוון ההתייחסויות מראה על משמעות מונח אחר שגם הוא מחפש התייחסות: "קהילה".
אז הנה, התקבצו להן הגדרות וחלומות של קהילה של אנשים שעסוקים בלחשוב ולחלום חינוך, וברור הוא שפייסבוק איננה הפלטפורמה המתאימה – עלינו לחפש אלטרנטיבה אחרת בכדי לממש את הפוטנציאל הגלום במקבץ הידע הזה. חדשנות?
היו אנשים שהבינו שצריך פורמט לרכז בו ידע מצטבר של קבוצת אנשים שיש לה מכנה משותף, כאשר לכל אחד יכולה להיות התייחסות אחרת לאותה סוגיה וכולן ראויות (מזהים את הזיקה למה שעשינו כאן?). קראו להם "אמוראים". האמוראים, כתבו את הגמרא.
אני מצרף פה קישור לפוסט שכתבתי בבלוג – הוא מתאר את המשמעות של צורך כזה בניהול ידע. התורה החינוכית החדשה – הלכה ומעשה או "האמוראים החדשים"
ושוב תודה.
תגובות
חינוך כמשמעותו ח.נ.כ הוא מבהיר את החידוש ח.ד.ש (חנוכת בית וכו’) כך שאנחנו כחינוכאים נדרשים בתחילת יום ובסיומו לשאול את עצמנו במה חידשנו? התחדשו? והמנעד של התשובות יכולה להיות ברמת המיתודה, התוכן, הארה ביידע, גישה, אירוע או תגובה לאירוע בדרך חינוכית חדשנית אחרת ועוד
אחד המאמרים הכי טרחניים שקראתי בחיי….
העולם סביבנו משתנה ומתפתח במהירות, ואנו נקראים לחדש ולרענן כל העת את המסגרות החינוכיות ואת התפיסות החינוכיות שלנו. כארגון חינוכי מוביל, מטרתינו היא להמשיך ולהוביל תהליכי חדשנות פדגוגית במערכת החינוך.
חדשנות פדגוגית משמעותה שינוי יסודי בתפיסת ההוראה והלמידה, ושינוי בקשרים וביחסים שבין המורה, התלמיד והידע, ההופכים לרשת אחת שבה כל אחד לומד ותורם מיכולותיו.
התלמיד נדרש להיות פעיל יותר בתהליך הלמידה ולהיות מסוגל להתייחס לידע ולמידע אותו הוא פוגש בצורה ביקורתית ויצירתית. התלמיד יכול בכל רגע נתון "לצאת" מהכיתה לעולמות אחרים לפגוש אנשים ומקומות ולפעול במקביל במספר מרחבים.